Steeds minder mensen bezitten tegenwoordig een eigen auto. Dit kan zijn omdat het ze in het centrum van een drukke stad wonen, fan zijn van het openbaar vervoer of vanuit duurzame overwegingen tot deze keus gekomen zijn. Een direct gevolg van het feit dat steeds minder mensen een eigen auto hebben, is dat auto’s steeds vaker gedeeld worden. Overal om je heen zie je initiatieven zoals Snappcar en Mywheels opkomen. Maar hoe zit het eigenlijk als je wel een auto hebt en die aan je vrienden uitleent? Ben jij dan verzekerd? Zijn je vrienden dan verzekerd? Daar gaan we in het in dit artikel over hebben. Lees snel verder!

Schade, en nu?
Het is natuurlijk super vriendelijk om je eigen auto aan je vrienden uit te lenen. En zolang het goed gaat, heb je er verder ook weinig omkijken naar. Maar dat verandert op het moment dat er schade gereden wordt. Wie gaat de schade betalen? En dan hebben we het niet alleen over de schade aan je eigen auto, maar ook over de schade van een eventuele tegenligger. Het is voor iedereen een fijn gevoel als je weet dat de autoverzekering alles dekt. Maar doet de autoverzekering dat ook?

Welke autoverzekering heb je?
Of en hoeveel schade er vergoedt wordt hangt af van de autoverzekering die je hebt afgesloten. Bij een WA verzekering is alleen de schade bij de tegenpartij verzekerd. Als je vrienden dan schade rijden in jouw auto, wordt de schade aan jouw auto niet vergoedt. Je moet dan goede afspraken met je vrienden gemaakt hebben om tot een oplossing te komen. Bij een WA+ verzekering is ook schade aan je eigen auto verzekerd, maar dan gaat het voornamelijk om schades door bijvoorbeeld auto-inbraken of stormschade.

Neem geen risico, neem Allrisk
Wil je je vrienden onbezorgd een paar weken op vakantie laten gaan in jouw auto? Neem dan geen risico en sluit een Allrisk verzekering af. Ongelukken en zelfs schade door eigen toedoen worden door deze verzekering vergoedt. Zo kan je je vrienden met een gerust hart op roadtrip langs de gevaarlijkste wegen van de wereld laten gaan. Of je auto terugkomt, moet je dan nog even afwachten. Dat je je geld terugkrijgt, is dan gelukkig wel een zekerheidje.

Concluderend
In deze moderne tijden is het logisch dat je je bezit deelt met vrienden en familie. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen, maar als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, sluit dan voor de zekerheid een Allrisk verzekering af. Dan worden praktisch alle schades vergoedt. Op die manier valt door een onverhoopte aanrijding of schade de vakantie van je vrienden niet opeens een heel stuk duurder uit. Vergelijk autoverzekeringen voordat je er een afsluit. Zo zie je direct de goedkoopste autoverzekeringen op een rij.